WYKRYWAMY SKROBIĘ W PRODUKTACH

Opublikowano: 2020-01-08 12:45, Numer artykułu: 18905

Kolejne zajęcia doświadczeń i eksperymentów już za nami. Tym razem skoncentrowaliśmy się na poszukiwaniach skrobi w produktach spożywczych używanych na co dzień. Skrobia jako wielocukier roślinny jest niemalże wszędobylska. Za sprawą jodyny, która w obecności tego cukru zabarwia się na granatowo, znaleźliśmy go w: makaronach, mące ziemniaczanej i pszennej, płatkach kukurydzianych i owsianych, orzechach włoskich, ryżu, bananie, ziemniakach, jogurcie, kisielu… Okazuje się więc, że cukry nie znajdują się wyłącznie w słodyczach. Musimy zatem pamiętać o właściwych proporcjach w jedzeniu węglowodanów i zastosowaniu na co dzień zasad piramidy zdrowego żywienia.

prowadzący - Magdalena Mizerka